Telefon interwencyjny: 514 515 551

Osy pospolite są jednymi z najmniej lubianych owadów, a jednocześnie uznawane są za jedne z najbardziej agresywnych. Osy, które są w stadium rozwoju larwy, odżywiają się mięsem innych owadów. Natomiast dorosłe osy jedzą pożywienie bogate w cukier, między innymi nektary i spadź, a także pozostałości po naszym jedzeniu, w tym słodycze i soki. Wygląd osy jest bardzo charakterystyczny i doskonale znany przez każdego z nas. Smukły kształt, trzy pary żółtych nóg oraz przeźroczyste, cienkie skrzydełka. Najgroźniejszą bronią os jest ich aparat gębowy, wyposażony w mocne żuwaczki. Osy przytrzymują swoją ofiarę silnymi nogami, a następnie uśmiercają je żuwaczkami, zaciskając je na ofierze. Żuwaczki są również wykorzystywane do kąsania ludzi, powodując ból i stany zapalne. U osób uczulonych na jad os, może dochodzić do poważnych stanów anafilaktycznych.

Dlaczego usuwanie os Warszawa jest tak ważne?

Osy to owady uznawane za bardzo niepożądane szkodniki, które są również groźne dla ludzi. Królowe os żyją przez kilka lat, natomiast ich robotnice średnio po pół roku. Osy z uwagi na bolesność powodowanych przez siebie ukąszeń, nie spotykają się z sympatią ze strony ludzi. Obecność ich gniazd sprawia, że większość osób chce jak najszybciej je usunąć. Osy również mogą uprzykrzać normalne funkcjonowanie, za wszelką cenę próbując dotrzeć do jedzenia. Osy mogą żądlić celowo lub przypadkowo, kiedy np. nadepniemy na nie lub zechcemy je strącić dłonią. Użądlenie osy jest bolesne i skutkuje szybkim pojawieniem się opuchlizny. Aby przyspieszyć samoczynne zejście tych objawów, warto użądlone miejsce przemyć wodą utlenioną. Osoby, u których stwierdzono alergię na jad os, mogą w znacznie większym stopniu przechodzić cały proces ukąszenia. Pojawiać się mogą u nich nudności, wymioty, szybsza praca serca i szybszy oddech, zawroty głowy, podwyższona temperatura, a nawet utrata przytomności. Jest to tak zwany wstrząs anafilaktyczny. W takich przypadkach poszkodowanego czym prędzej należy odtransportować do szpitala.